logo

Migration

Migration

Ετικέτες: migration

Το ιδανικό σενάριο είναι να έχουμε πλήρη πρόσβαση στα συστήματα και των δύο server.

Αρχικά για τον server προέλευσης:

  1. Συνήθως οι server χρησιμοποιούν ένα διαχειριστικό σύστημα (π.χ. cPanel ή Plesk) μέσα από το οποίο είναι αρκετά εύκολο να προχωρήσουμε στην μεταφορά, μιας και οι δικοί μας server χρησιμοποιούν το cPanel. Εκτός αυτού, μπορούμε μέσα από το διαχειριστικό να δούμε απευθείας τι δυνατότητες έχουμε, όπως φαίνεται από τα επόμενα βήματα.
  2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιο διαχειριστικό, χρειαζόμαστε:
    1. Πρόσβαση μέσω SSH. Εάν έχουμε τέτοια πρόσβαση, τότε μπορούμε να τραβήξουμε τα αρχεία του website κατευθείαν και να γίνει η μεταφορά από τον έναν server στον άλλον. Επίσης, μπορούμε να πάρουμε backup της βάσης. Αυτός είναι ο πιο εύκολος, γρήγορος και αξιόπιστος τρόπος. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης μέσω SSH τότε θα χρειαστούμε:
      1. Πρόσβαση μέσω SFTP στα αρχεία του server. Εάν δεν υπάρχει, τότε FTP.
      2. Πρόσβαση ή αντίγραφο της βάσης δεδομένων.
  3. Ειδικά για το WordPress, ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια πρόσβαση, μπορεί να γίνει μεταφορά μέσω του αντίστοιχου εργαλείου Import/Export που παρέχει, το οποίο όμως δεν μας διασφαλίζει ότι θα μεταφερθούν όλα τα αρχεία του server, email ή άλλα. Εάν δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε το website μέσα από το WordPress χρησιμοποιώντας το All-in-One WP Migration. Το συγκεκριμένο plugin παράγει ένα αρχείο το οποίο περιέχει και αρχεία και βάση δεδομένων.

Αντίστοιχα, για τον server προορισμού:

  1. Εάν υπάρχει διαχειριστικό σύστημα (π.χ. cPanel ή Plesk) μπορούμε να αναλάβουμε εμείς τη διαδικασία να γίνει η μεταφορά.
  2. Εάν δεν υπάρχει διαχειριστικό:
    1. Θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση μέσω SSH για να μεταφέρουμε αρχεία και βάση δεδομένων. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε:
      1. Θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση μέσω SFTP ώστε να ανεβάσουμε τα αρχεία από τον παλιό server. Εάν δεν υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα, τότε FTP.
      2. Θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στη βάση δεδομένων π.χ. μέσω phpMyAdmin. Εναλλακτικά, μπορούμε να στείλουμε στον διαχειριστή αντίγραφο της βάσης δεδομένων και να μας το εγκαταστήσει ο ίδιος.
  3. Εάν θέλουμε να στείλουμε στον dev του καινούριου server αρχεία και βάση δεδομένων, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε δύο αρχεία, ένα backup για όλα τα αρχεία και ένα backup για τη βάση και να στείλουμε δύο link για να μπορεί να τα κατεβάσει. Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος.
0 found this helpful